DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Marjolein Claeys en Elise Rubben

Baby- en kinderosteopathie + Osteopathie voor volwassenen + Orthomoleculair Therapeut (PNI)

 
 

Leer mij kennen

Over Marjolein

Ik studeerde aan de International Academy of Osteopathy in Gent en behaalde in 2012 mijn diploma in osteopathie.

Ik volgde verschillende bijscholingen in binnen- en buitenland in functie van osteopathie bij baby’s, kinderen en zwangere vrouwen, o.a. de tweejarige opleiding kinderosteopathie aan Panta Rhei in Nederland.

Omdat voeding en levensstijl me enorm interesseren en omdat ik er sterk in geloof dat een groot deel van onze klachten hierdoor beïnvloed wordt, volgde ik ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut volgens de kPNI (2019-2020) en de opleiding tot PNI-therapeut (2019-2022)

Ik ben getrouwd met Frédéric en ben mama van Aaren (°2015), Aramis (°2016) en Areas (°2017).

Gevolgde en geplande bijscholingen:

  • 2-jarige opleiding osteopathie bij baby's, kinderen en zwangere vrouwen (Panta Rhei Nederland, 2014-2016)
  • Conceptie, subfertiliteit en zwangerschap (IAO Antwerpen - Colette Peeters - 2017)
  • Bevalling, postnataal herstel en lactatie (IAO Antwerpen - Colette Peeters - 2017)
  • Masterclass Koemelkeiwitallergie (mei 2019)
  • De primaire levensfase van het kind (Still More - Rien Verdult - Oktober 2019)
  • Orthomoleculaire voedingsleer volgens de kPNI (najaar 2019)
  • Opleiding tot PNI-therapeut (2019-2022)
  • It's all about energy - kPNI Congres maart 2020
  • The Human Microbiome - kPNI Congres december 2020 - Leo Pruimboom en A. Fasano
  • Congres van het Kind - kPNI Congres december 2021 - Leo Pruimboom, Peter Adriaenssens, Binu Singh, Anja Caers, ...
  • A Manual Approach to Breastfeeding Disorders in Infants - Miranda Clayton - Jan/Feb 2021
  • A Manual Approach to Treating The Unsettled Baby - Miranda Clayton - Feb/Maa 2022

OVER ELISE

Elise werkt in de praktijk sinds januari 2023. Ze studeerde in 2017 als kinesitherapeut en besloot hierna om nog 5 jaar verder te studeren tot osteopaat. In de praktijk werkt Elise enkel als osteopaat.

Elise heeft een grote interesse in leefstijlgeneeskunde en volgde daarom nog de opleiding tot intermittent living coach. Daarnaast studeert ze momenteel nog verder tot orthomoleculair therapeut. Deze opleiding rondt ze in de loop van dit jaar af.

Vragen bij behandeling?

Werkwijze & indicaties

Werkwijze

Een consultatie begint steeds met een anamnese (vraaggesprek) en osteopatisch onderzoek. Hierna wordt bepaald of de klacht een indicatie is tot osteopatisch behandelen. Indien dit zo is wordt de behandeling gestart. Bij volwassenen bestaan de technieken zowel uit zachte technieken en mobilisaties als manipulaties. Er wordt bij de keuze van gebruikte technieken altijd rekening gehouden met de cliënt. Bij baby’s, kinderen en zwangere vrouwen worden uitsluitend zachte technieken gebruikt.

Een osteopaat bekijkt het lichaam op een holistische manier. Zo kunnen klachten een oorzaak hebben in het lichaam zelf, maar ook voeding, levensstijl en emoties kunnen een belangrijke rol spelen.

Een osteopaat is opgeleid om functionele klachten op te sporen en te behandelen en de beweeglijkheid van structuren in het lichaam te herstellen. Want pas als alles in het lichaam goed beweegt, kan het ook zijn functie juist uitoefenen.

Eén van onze grote passies ligt bij een gezonde levensstijl. We geloven heel sterk dat het aanpakken van levensstijl een manier is om terug gezond te worden of om gezond te blijven. Omdat we merken dat hier in de praktijk ook meer en meer vraag naar is helpen wij onze cliënten hier graag bij naast onze manuele technieken. En net daarom geven wij graag advies en eventuele recepten mee ter ondersteuning.

Osteopathie bij baby's

Verloop van een consultatie

Een eerste consultatie start altijd met een uitgebreide anamnese: daarin stel ik vragen over de huidige klacht waarmee je met je baby'tje bij mij komt. Ook vraag ik naar de bevalling en zwangerschap en pols ik naar eventuele eerdere zwangerschappen en geboortes. Zo tracht ik in het vraaggesprek al verschillende factoren samen te leggen die een rol kunnen spelen in het eventuele probleem waarmee je met je baby bij mij komt.

Na de anamnese verhuizen we samen naar de behandeltafel. Daar komt je baby op een zacht kussen te liggen, waarna ik het lichamelijk onderzoek. De ouders nemen plaats voor de behandeltafel, dicht bij hun kindje. Ik voel met mijn handen of er ergens in het lichaam van je kindje bewegingsverliezen of blokkades zitten en los deze met zachte technieken op. Heel vaak vinden baby's de aanrakingen aangenaam en worden ze er rustig door. Sommige handgrepen (bijvoorbeeld rond de nek en achterhoofd) kunnen toch leiden tot huilbuien; vaak zijn dit ook zones waar er een grote kracht op heeft ingewerkt tijdens de arbeid of bevalling. Deze aanrakingen kunnen voor baby's een emotionele ontlading teweeg brengen en daardoor kan huilen tijdens de consultatie helpen om de spanning een plaats te geven. Als mama of papa mag je je baby tijdens een consultatie daarom ook altijd aanraken of troosten als je wilt!

Na de consultatie worden eventueel nog adviezen meegegeven ivm omgaan met je baby, slapen, voeding, ritme, ...

Tips voor de consultatie:

- breng een extra pamper mee, er gebeuren regelmatig kleine ongelukjes tijdens een consultatie ;)

- indien je baby een tuutje heeft, mag je dit zeker meebrengen. Een favoriet speeltje voor oudere kindjes is soms ook een aanrader.

- Voed je baby liefst nog voor de consultatie. Je bent hier gauw een uurtje binnen en een hongerige baby laat ik niet graag wachten. Je mag ook voeden tijdens de consultatie (fles of borst)

Indicaties voor een osteopatische behandeling

Tijdens de geboorte wordt het kindje door het geboortekanaal geduwd en staat het lichaampje onder grote druk. Ook het werken met een verlostang, meeduwen op de buik of weeënopwekkende medicatie kan een invloed hierop hebben. Daarnaast kan een bepaalde positie in de baarmoeder een druk uitoefenen op het hoofdje of lichaampje van de baby. Door deze gebeurtenissen kunnen lichte misvormingen in de schedel ontstaan die na een paar dagen spontaan verdwijnen. Maar er treden ook onzichtbare veranderingen op die de ontwikkeling van de baby kunnen belemmeren. In deze gevallen kan het nuttig zijn een osteopaat te raadplegen.

Je kan al met je baby naar de osteopaat vlak na de geboorte, dus al na één dag. De meeste baby's komen echter bij de osteopaat als ze een paar weken oud zijn.

Indicaties voor een osteopatische consultatie bij baby's zijn:

  • Voorkeurshouding, plagiocephalie (afplatting van de schedel), assymmetrie, dwangstand van het hoofdje
  • Spijsverteringsproblemen zoals krampjes, reflux, koemelkeiwitallergie, ...
  • Problemen tijdens het drinken, slik- en zuigproblemen
  • Onrust, slapeloosheid, overmatig huilen, angst
  • Neus- keel- en oorproblemen
  • Preventief

Verwachtingen na de consultatie:

Tijdens de consultatie komen er veel nieuwe indrukken af op je baby. Een osteopatische behandeling vraagt ook heel wat van een klein babylijfje. De meeste baby's zijn heel moe na een consultatie en slapen veel in de eerste uren erna. Sommige kindjes hebben ook wat tijd nodig om de prikkels te verwerken en huilen daarom de eerste uren wat meer.

Ik hanteer geen vast aantal behandelingen, meestal zijn 3 consultaties voldoende om het probleem op te lossen. In sommige gevallen zijn er meer behandelingen nodig, hierover wordt duidelijk met de ouders gecommuniceerd.

In sommige gevallen is het nuttig om nog eens terug te komen wanneer je kindje wat ouder is, bijvoorbeeld bij een sterke voorkeurshouding. Dan controleer ik nog eens of alles een paar maand later nog altijd goed beweegt.

Osteopathie bij zwangere vrouwen

Ook voor zwangere vrouwen verandert er veel in het lichaam tijdens een zwangerschap. Het groeiende kindje kan zorgen voor kleine of grote ongemakken. Wanneer er teveel onevenwichten aanwezig zijn binnen het lichaam, kan dit een invloed uitoefenen op de foetus en op het lichaam. Zo kan een verminderde mobiliteit van de ribben en het diafragma leiden tot ademhalingsproblemen op het einde. Ook voorkeurshoudingen van de foetus in de baarmoeder kunnen het gevolg zijn van bepaalde bewegingsbeperkingen in het lichaam van de moeder. Wanneer deze bewegingsbeperkingen weggenomen worden, zal dit zowel voor de moeder als het kindje gunstige gevolgen hebben.

Vóór de bevalling is het van essentieel belang dat het bekken volledig vrij is, zodat dit geen belemmering vormt voor de geboorte van uw kindje. Dit maakt een goede indaling en geboorte mogelijk.

Het is mogelijk dat een zwangerschap niet spontaan optreedt. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat een eerdere operatie in het kleine bekken belemmert dat een goede bevruchting optreedt. Daarnaast is het van essentieel belang dat de doorbloeding in het kleine bekken optimaal is. Wanneer dit niet zo is, kan dit voor fertiliteitsproblemen zorgen. Ook hier kan een bezoek aan de osteopaat soelaas bieden. Tijdens een behandeling worden onder andere technieken gebruikt die de doorbloeding helpen verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de omstandigheden in het klein bekken optimaal zijn om de bevruchting te laten plaatsvinden.

Indicaties voor een osteopatische consulatie zijn bij zwangere vrouwen zijn:

  • Bekkeninstabiliteit, bekkenklachten
  • Carpale tunnel syndroom
  • Rugklachten, liesklachten, lage rugpijn, pijn in de heupen
  • Hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten
  • Ademhalingsproblemen
  • Zware benen, rusteloze benen
  • Spijsverteringsproblemen, reflux
  • Preventief

Osteopathie bij kinderen

Omdat kinderen in volle ontwikkeling zijn, is ook voor hen een evenwichtig lichaam belangrijk. Wanneer zich in het lichaam teveel onevenwichten voordoen, kan dit een optimale ontwikkeling verstoren, en kunnen zowel fysiek zichtbare als onzichtbare klachten ontstaan.

Kinderen mogen nooit gezien worden als kleine 'volwassenen'. Omdat zij nog in volle ontwikkeling zijn is hun anatomie en fysiologie compleet anders en zij zullen dus andere problemen ontwikkelen en hierop anders reageren dan volwassenen.

Indicaties voor een osteopatische consultatie bij kinderen zijn:

  • Slaapproblemen, onrust
  • Hoofdpijn, migraine
  • Wervelkolomgerelateerde klachten, houdingsafwijkingen, scoliose
  • Groeipijnen, pijn in de ledematen
  • Ademhalingsproblemen
  • Immuniteitsproblemen
  • Spijsverteringsproblemen, constipatie of diarree, buikpijn
  • Preventief

Bij kinderen worden uitsluitend zachte technieken gebruikt, die door hen meestal als aangenaam worden ervaren. Een stuk speelgoed of knuffel mogen altijd meegebracht worden.

De praktijk, tarieven en terugbetaling

De praktijk is baby- en kindvriendelijk ingericht. Dit betekent dat er voor baby's en kinderen wat speelgoed aanwezig is. Het is eveneens mogelijk uw baby te verschonen in de praktijk.

  • een eerste consultatie duurt 60 minuten en kost 75€.
  • een vervolgconsultatie duurt ongeveer 45 minuten en kost 60€.

In België betalen alle ziekenfondsen een deel van de behandeling terug. Meestal varieert dit bedrag tussen de 10€ en 12,5€ per keer, met een maximum van 5 tot 10 consultaties. Ook sommige hospitalisatieverzekeringen betalen een extra deel terug. Voor meer info in verband met terugbetaling neemt u best met hen contact op.

Daarnaast bieden Partena en OZ ook de verzekering Medicalia aan. Bij deze verzekering krijgt u naast de vaste terugbetaling van 10€, ook nog 75% van het remgeld terug. De formulieren hiervoor dient u mee te brengen naar de consultatie, zodat wij ze voor u kunnen invullen.

Indien u een afspraak niet kan nakomen, vraag ik u deze minstens 24u op voorhand af te bellen. Zo kan iemand anders uw plaats innemen. Indien u niet tijdig annuleert, zie ik mij genoodzaakt de ganse consultatie in rekening te brengen.

Interessante links

Meer info over kPNI (klinische Psycho-Neuro-Immunologie): www.kpnibelgium.be of www.naturafoundation.nl

Praktijk van Anne Coopman, zelfstandige vroedvrouw en lactatiekundige uit Beernem. (zowel pre- als postnataal opvolging van zwangere vrouw en baby): www.annevroedvrouw.be

Motuss: groepspraktijk voor kinesitherapie, diëtiek, massage voor mama en baby en babywellness (babyspa): www.motuss.be

Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg: www.dewieg.be

Website met info over osteopathie: www.osteopathie.be

Bekijk foto’s van Marjolein

In de praktijk