Verloop van een consultatie
Een eerste consultatie start altijd met een uitgebreide anamnese: daarin stel ik vragen over de huidige klacht waarmee je met je baby'tje bij mij komt. Ook vraag ik naar de bevalling en zwangerschap en pols ik naar eventuele eerdere zwangerschappen en geboortes. Zo tracht ik in het vraaggesprek al verschillende factoren samen te leggen die een rol kunnen spelen in het eventuele probleem waarmee je met je baby bij mij komt.
Na de anamnese verhuizen we samen naar de behandeltafel. Daar komt je baby op een zacht kussen te liggen, waarna ik het lichamelijk onderzoek. De ouders nemen plaats voor de behandeltafel, dicht bij hun kindje. Ik voel met mijn handen of er ergens in het lichaam van je kindje bewegingsverliezen of blokkades zitten en los deze met zachte technieken op. Heel vaak vinden baby's de aanrakingen aangenaam en worden ze er rustig door. Sommige handgrepen (bijvoorbeeld rond de nek en achterhoofd) kunnen toch leiden tot huilbuien; vaak zijn dit ook zones waar er een grote kracht op heeft ingewerkt tijdens de arbeid of bevalling. Deze aanrakingen kunnen voor baby's een emotionele ontlading teweeg brengen en daardoor kan huilen tijdens de consultatie helpen om de spanning een plaats te geven. Als mama of papa mag je je baby tijdens een consultatie daarom ook altijd aanraken of troosten als je wilt!
Na de consultatie worden eventueel nog adviezen meegegeven ivm omgaan met je baby, slapen, voeding, ritme, ...
Tips voor de consultatie:
- breng een extra pamper mee, er gebeuren regelmatig kleine ongelukjes tijdens een consultatie ;)
- indien je baby een tuutje heeft, mag je dit zeker meebrengen. Een favoriet speeltje voor oudere kindjes is soms ook een aanrader.
- Voed je baby liefst nog voor de consultatie. Je bent hier gauw een uurtje binnen en een hongerige baby laat ik niet graag wachten. Je mag ook voeden tijdens de consultatie (fles of borst)
Indicaties voor een osteopatische behandeling
Tijdens de geboorte wordt het kindje door het geboortekanaal geduwd en staat het lichaampje onder grote druk. Ook het werken met een verlostang, meeduwen op de buik of weeënopwekkende medicatie kan een invloed hierop hebben. Daarnaast kan een bepaalde positie in de baarmoeder een druk uitoefenen op het hoofdje of lichaampje van de baby. Door deze gebeurtenissen kunnen lichte misvormingen in de schedel ontstaan die na een paar dagen spontaan verdwijnen. Maar er treden ook onzichtbare veranderingen op die de ontwikkeling van de baby kunnen belemmeren. In deze gevallen kan het nuttig zijn een osteopaat te raadplegen.
Je kan al met je baby naar de osteopaat vlak na de geboorte, dus al na één dag. De meeste baby's komen echter bij de osteopaat als ze een paar weken oud zijn.
Indicaties voor een osteopatische consultatie bij baby's zijn:
- Voorkeurshouding, plagiocephalie (afplatting van de schedel), assymmetrie, dwangstand van het hoofdje
- Spijsverteringsproblemen zoals krampjes, reflux, koemelkeiwitallergie, ...
- Problemen tijdens het drinken, slik- en zuigproblemen
- Onrust, slapeloosheid, overmatig huilen, angst
- Neus- keel- en oorproblemen
- Preventief
Verwachtingen na de consultatie:
Tijdens de consultatie komen er veel nieuwe indrukken af op je baby. Een osteopatische behandeling vraagt ook heel wat van een klein babylijfje. De meeste baby's zijn heel moe na een consultatie en slapen veel in de eerste uren erna. Sommige kindjes hebben ook wat tijd nodig om de prikkels te verwerken en huilen daarom de eerste uren wat meer.
Ik hanteer geen vast aantal behandelingen, meestal zijn 3 consultaties voldoende om het probleem op te lossen. In sommige gevallen zijn er meer behandelingen nodig, hierover wordt duidelijk met de ouders gecommuniceerd.
In sommige gevallen is het nuttig om nog eens terug te komen wanneer je kindje wat ouder is, bijvoorbeeld bij een sterke voorkeurshouding. Dan controleer ik nog eens of alles een paar maand later nog altijd goed beweegt.