DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Frédéric Devos

PNI en Chiropractie

 
 

Leer mij kennen

Over Frédéric

Ik studeerde aan het Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth in Engeland en behaalde in 2009 mijn Master of Chiropractic. Ik begon mijn carrière bij de praktijken van Ivan Devos (in Brugge) en Bodil Petersen (in Torhout). Sinds juli 2019 werk ik uitsluitend in onze praktijk in Sijsele.

Ik volgde verschillende bijscholingen in binnen- en buitenland, voornamelijk i.v.m. Applied Kinesiology, gezondheid en sport. Ondertussen behaalde ik ook het diploma Initiator Triatlon/Duatlon. Ik behandel voornamelijk volwassenen, kinderen (vanaf ca. 10 jaar) en sporters.

Ik ben papa van Aaren (°2015), Aramis (°2016) en Areas (°2017); getrouwd met Marjolein Claeys.

Vragen bij behandeling?

Werkwijze & indicaties

Werkwijze

Een consultatie begint steeds met een grondige anamnese (vraaggesprek) om meteen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klacht(en). Dan volgt een kort orthopedisch onderzoek om de belangrijkste contra-indicaties te kunnen uitsluiten. Indien dit laatste niet kan, wordt er die dag niet behandeld en wordt de patiënt doorverwezen naar een geschikter dokter of therapeut.

Voorts ga ik over op een grondig Applied Kinesiology-onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar functionele spieronevenwichten en hun (eventuele) oorzaken en gevolgen. Deze onevenwichten zijn vaak gerelateerd aan de klacht(en) van de patiënt. Ze leiden tot verstoorde bewegingspatronen omdat het lichaam automatisch compenseert. De compensaties geraken sneller overbelast en leiden tot pijn. Wervelkolom, bekken en andere gewrichten worden niet correct belast, waardoor het lichaam bepaalde wervels en gewrichten liever belemmert (“vast zet”) i.p.v. ze hypermobiel en kwetsbaar te laten. Gans dit compensatiepatroon wordt zo goed als mogelijk uitgekiend en volledig manueel gecorrigeerd. Correcties bestaan uit het bewerken van drukpunten en reflexpunten van spieren, massage en mobilisatie van compenserende spieren, manipulaties van wervels en gewrichten.

Soms zijn functionele spieronevenwichten in de eerste plaats een weerspiegeling van onderliggende systemische onevenwichten. Daarom zijn factoren als levensstijl, voeding, sport- en bewegingsgewoontes etc. enorm belangrijk op korte EN lange termijn. Waar nodig worden ook hieromtrent enkele aandachtspunten gemaakt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om m.b.v. bepaalde voedingssupplementen kortstondig het een en ander bij te sturen.

Hoe meer balans qua levensstijl, voeding en sport- en bewegingsgewoontes, hoe minder spieronevenwichten, dus hoe minder compensaties en hoe minder klachten en overbelastingsblessures. En hoe minder u mij zult nodig hebben.

Waarvoor kunt u bij mij terecht?

De meest voorkomende klachten waarvoor men mij raadpleegt zijn:

  • lage rugpijn (lumbago, verschot, artrose, overbelasting, ...)
  • nekpijn (stijve nek, whiplash, ...)
  • pijn tussen de schouderbladen
  • uitstralingspijn in arm en/of been
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • discushernia (nek en/of rug)
  • gewrichtsklachten (schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel/voet)
    • Enkel- en voetproblemen zijn trouwens een specialiteit van me!
  • peesontstekingen
  • sportblessures

Verder bied ik triatlon-, loop- en fietscoaching aan, als verlengde van mijn werk als PNI-chiropractor wel te verstaan. Ik kan het onmogelijk los van de rest benaderen.

Twijfelt u nog of ik zou kunnen helpen, neem gerust vrijblijvend contact op via telefoon of mail.

Duursportcoaching: een nieuwe totaalaanpak

Het aspect triatloncoaching zal altijd een verlengstuk zijn van mijn werk als PNI-hiropractor. Net door de combinatie PNI-Chiropractie + Coaching wil ik me onderscheiden. Vergeet daarom zeker niet te lezen bij ‘Werkwijze’.

Die laatste alinea in ‘Werkwijze’, daar ga ik als coach dieper op in. Ik breng evenwicht in het lichaam, in de trainingen, en in de voeding. Alles met als doel: de fysieke paraatheid voor je sportieve doelen verbeteren. Evenwicht is niet een kwestie van het vinden en vasthouden. Het is eerder een dynamisch proces van continu opvolgen en bijsturen.

Coach en atleet kunnen pas goed samenwerken als ze op dezelfde golflengte zitten. Ik geloof heel hard in het belang van een goed werkend aëroob systeem. FOX is, naast een verwijzing naar mijn naam, vooral een afkorting voor fat oxidation (vetverbranding). Een optimale vetverbranding is niet alleen een grote troef binnen het triatlonkader, ook je gezondheid haalt er ongelooflijk veel voordeel uit.

Verder geloof ik in een continue dialoog tussen coach en atleet. Er zijn een aantal ideeën, overtuigingen en ervaringen waarop ik mijn aanpak baseer, maar tegelijk heeft de atleet zelf ook ervaring opgebouwd. Het komt erop neer te blijven communiceren zodat de samenwerking alsmaar verbetert.

Mijn totaalaanpak steunt uit 3 pijlers:

  • Chiropractie: je lichaam op punt zetten en opvolgen. Maandelijkse consult van een uur en vindt plaats in mijn praktijk. Dit is tegelijk een face-to-face coachingmoment.
  • Coaching: het trainingsschema uitzetten en bijsturen in functie van de doelstellingen, wordt gecommuniceerd via CoachBox. Regelmatig contact via mail, sms, Whatsapp. Ook bijsturen van zwem-, fiets- en looptechniek is inbegrepen.
  • Lifestyle/Voeding: gezonde voedingsgewoonten (dagdagelijks, rond de trainingen en op wedstrijd), want vooral dit bepaalt je niveau van vetverbranding. Tips en recepten om voedingsleer in de praktijk te brengen.

Ben je geïnteresseerd en wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vraag je je af hoe ik met jou zou kunnen samenwerken? Of je hebt al een prima samenwerking met je coach, maar denkt dat ik een toegevoegde waarde kan zijn? Contacteer me dan via gsm 0476 48 86 48 of via mail frederic.devos1@gmail.com.

Tarieven

Coaching per maand (incl. maandelijks consult, trainingscoaching en voedingsbegeleiding):

  • Triatlon: 160 euro
  • Lopen of fietsen: 110 euro

Bijkomstige kosten:

  • extra behandelingen indien nodig: 40 euro (een half uur)
  • begeleide trainingssessie met specifiek doel: 25 euro per sessie

Hoe kan ik een meerwaarde betekenen voor u?

Al gans mijn leven ben ik gebeten door de sportmicrobe. Als kind heb ik getennist, gevoetbald, atletiek gedaan en heel veel in de tuin gespeeld met mijn broers, vaak op het scherpst van de snee. Als tiener begon ik meer te fietsen. Tijdens mijn sabbatjaar na het middelbaar zat ik op een sportschool in Denemarken. Daar heb ik veel geturnd, maar ook voor het eerst kunnen proeven van triatlon en multisport. Sindsdien neigt mijn grootste passie naar duursporten als triatlon, fietsen, lopen e.d.

Doordat ik door de jaren heen ook wel eens te kampen had met sportblessures en ik ondertussen op de chiropraxieschool zat, begon ik zelf op zoek te gaan naar het waarom en hoe verhinderen dat blessures ontstaan of terugkomen. Zo leerde ik dat we op een holistische manier het lichaam moeten aanschouwen en de zwakke punten versterken.

De meerwaarde die ik voor velen kan betekenen ligt hem in het feit dat ik de vergaarde kennis en ervaring omtrent gezondheid en inspanningsfysiologie betrek bij de behandelingen in de praktijk. Hieronder beschrijf ik kort enkele boeken die als het ware belangrijke mijlpalen zijn geweest in mijn zoektocht.

In 2009, tijdens mijn laatste zomer in Engeland, las ik de bestseller Born to Run van Christopher McDougall. Het inspireerde me om een meer natuurlijke loopstijl aan te nemen. Sinds mijn onderbenen en voeten zijn aangepast aan deze zachtere, efficiëntere manier van lopen (voornamelijk door de voorvoetlanding) loop ik een stuk minder risico geblesseerd te geraken.

Eind 2010 las ik dan weer The Big Book of Endurance Training and Racing van Phil Maffetone. Mijn holistische kijk werd nog meer opengetrokken. Ik las over het belang van voeding, stressfactoren in het leven, basisconditie, vetverbranding en hoe we te werk kunnen gaan om blessuregevoeligheid tot een minimum te herleiden. Omdat Phil Maffetone een grote naam is in de wereld van Applied Kinesiology, de werkwijze die ik grotendeels hanteer, was zijn lectuur enorm relevant voor mijn chiropraxiepraktijk.

In mei 2012 las ik de klepper Waterlogged van Prof. Tim Noakes. Hierin bespreekt professor Noakes elk relevant wetenschappelijk artikel omtrent sportdrank, drinken tijdens inspanning etc. Hij doorprikt ermee enkele grote misvattingen over het belang van water tijdens langdurige inspanningen.

Is een manipulatie pijnlijk?

Doorgaans niet. Vaak is er al een zekere overgevoeligheid van het bot of gewricht waar bewegingsbeperking is. Dit is omdat de mechanoreceptoren (deze geven bewegingsprikkels door naar de hersenen) minder geprikkeld worden, waardoor nociceptie (pijn- en drukprikkels) minder afgeremd wordt t.h.v. het centraal zenuwstelsel. Gevolg, meer pijnprikkels bereiken de hersenen. Dus het is mogelijk dat een manipulatie van iets dat al pijnlijk is niet pijnloos verloopt. Echter, meestal is de manipulatie eerder een verlichting van de pijn, net omdat de mechanoreceptie genormaliseerd wordt.

Een chiropractor is meer dan voldoende opgeleid om op gecontroleerde wijze een minder mobiel gewricht zijn bewegingspotentieel terug te geven. Zij het de gewrichten tussen 2 wervels, een ellebooggewricht of een middenvoetgewricht, maakt weinig uit. Een manipulatie is een korte, snelle beweging van de contacthand van de chiropractor op het bot in kwestie in exact de gewenste richting, met als doel de bewegingsbeperking herstellen. Een veelvoorkomend neveneffect van een manipulatie is het klikken van het gewricht in kwestie.

Leuk om even mee te geven, het laatste onderzoek hierover suggereerde dat dit het ontstaan is van een luchtledig bubbeltje in het gewricht zelf.

Tarieven en terugbetaling

Ik voorzie 75 minuten voor een eerste consult, hetgeen € 100 kost. Vanaf de tweede consult, dit duurt drie kwartier, spreken we van een opvolging en vraag ik € 60. Een coachingconsult (zonder specifieke coaching buiten de consult) duurt 60 minuten en kost € 80.

Een overzicht:

  • Eerste consult: € 100
  • Coachingconsult: € 80
  • Opvolgingsconsult: € 60
  • Triatloncoaching: € 160 (incl. maandelijkse consult)
  • Loopcoaching: € 110 (incl. maandelijkse consult)

In België betalen alle ziekenfondsen een deel van de behandeling terug. Meestal is dit € 10 per keer, met een maximum van 5 à 6 consultaties.

Ook sommige hospitalisatieverzekeringen en bijkomende ziekteverzekeringen betalen een extra deel terug. Voor meer info in verband met terugbetaling neemt u best met hen contact op.

Terugbetaling chiropraxie per ziekenfonds (per kalenderjaar, per aangesloten gezinslid):

  • Christelijke mutualiteit: € 10 per behandeling, tot 5 keer per jaar
  • Socialistische mutualiteit. € 10, tot 5 keer per jaar
  • Liberale mutualiteit: € 10, tot 6 keer per jaar
  • Helan: € 10, tot 6 keer per jaar
  • VNZ en NZV: € 10, tot 5 keer per jaar
  • NMBS: € 10, tot 6 keer per jaar

Interessante links

KPNI Belgium - De organisatie die de PNI in België op de kaart zet. Artikels allerhande en alle info over activiteiten en congressen vind je hier.

EndureIQ - Met Dr. Prof. Daniel Plews, dé innovator van triatlontraining die uitmuntende vetverbranding en HIIT combineert op een wetenschappelijke en praktische manier.

PhilMaffetone.com - informatieve website van collega Phil Maffetone over gezond leven en sporten. Hier begon in 2010 mijn reis naar gezond sporten pas echt.

Sock-Doc.com - informatieve website van collega Steve Gangemi over holistische sportblessurepreventie

Bekijk foto's van Frédéric

In de praktijk